Wikia


Petronella Moens was een Nederlands dichteres en schrijfster. Moens werd op 16 november 1762 geboren te Kubaard; ze overleed op 3 januari 1843 te Utrecht.

Moens werd geboren te Kubaard, als derde kind van de predikant Petrus Moens en Maria Lycklama à Nijeholt, en groeide op in Aardenburg (Zeeuws-Vlaanderen). Haar moeder stierf in 1766 in het kraambed bij de geboorte van haar zusje Baukje. Toen Petronella in dat jaar bij een oom en tante in IJzendijke logeerde kreeg ze kinderpokken. Als gevolg hiervan werd ze vrijwel blind. Desondanks schreef ze tientallen gedichten en boeken.

Naar Moens is in Kubaard een straat genoemd. In Aardenburg staat een borstbeeld voor haar bij de Baafskerk. Het is gemaakt door de beeldhouwster Ineke Ekkers. Op 1 februari 2000 is de Stichting Petronella Moens, De Vriendin van ’t Vaderland opgericht.

LiedtekstenEdit

BronnenEdit

Smallwikipedialogo.png Deze pagina bevat gegevens van Wikipedia. Het oorspronkelijke artikel stond op: Petronella Moens. De lijst van auteurs kan gevonden worden in de paginageschiedenis. Zoals bij Hymnografie, is de tekst van Wikipedia beschikbaar onder de GNU Free Documentation License.