Wikia


Neander j

Joachim Neander

Joachim Neander was een Duits theoloog en gezangenschrijver. Neander werd in 1650 geboren te Bremen, Duitsland; hij overleed op 31 mei 1680, in dezelfde stad, aan tuberculose.

Neander was zoon van een leraar en kleinzoon van een musicus. Hij studeerde van 1666 tot 1670 theologie aan de Universiteit van Bremen. Zijn familienaam was Neumann (nieuwe man), maar naar populair gebruik in die tijd, veranderde zijn grootvader (ook een predikant en óók Joachim genaamd) deze naar een buitenlands equivalent, Grieks in dit geval.

In 1671 verplaatste Neander zijn studie naar Heidelberg. In 1673 verhuidse hij naar Frankfurt, waar hij de piëtistische geleerden Philipp Jakob Spener (1635-1705) en Johann Schütz (1640-1690) ontmoette.

Van 674 tot 1679 was Neander hoofd van de hervormde Latijnse school in Düsseldorf. Gedurende die jaren, liep hij graag door de afgelegen vallei van de rivier de Düssel. Deze vallei was tot de 19e eeuw een diep ravijn tussen rotswanden en bossen, met talloze grotten en watervallen. Waarschijnlijk schreef en zong Neander veel van zijn gedichten daar, maar hij hield er ook bijeenkomsten en diensten. In de vroeg-19e eeuw werd een grote grot, de Neanderhöhle, naar hem vernoemd. Midden 19e eeuw begon de cementindustrie het daar aanwezige kalksteen af te graven en werd het smalle ravijn een wijde vallei, die nu Neanderthal (Neandervallei) genoemd werd. Hier werd in de zomer van 1856 de Neanderthaler gevonden, waardoor Joachim Neander de enige gezangschrijver werd met een naar hem vernoemd homonide fossiel.

In 1679 verhuisde Neander terug naar Bremen en werkte daar als assisterend predikant in de St.-Martinikerk. Het daaropvolgende jaar werd hij ernstig ziek en overleed.

LiedtekstenEdit

BronnenEdit